Van pure afzetorganisatie naar open kenniscentrum

Samenvatting

Het afgelopen jaar is er veel veranderd bij Coöperatie Hoogstraten. Naast de aanstelling van Hans Vanderhallen als nieuwe directeur, is er ook de bouw van een nieuwe loods en kantoorgebouw, de omschakeling naar kartonnen punnets bij aardbeien en heeft de coöperatie een nieuwe missie en visie opgesteld om de strategie helder te krijgen.

Het afgelopen jaar is er veel veranderd bij Coöperatie Hoogstraten. Naast de aanstelling van Hans Vanderhallen als nieuwe directeur, is er ook de bouw van een nieuwe loods en kantoorgebouw, de omschakeling naar kartonnen punnets bij aardbeien en heeft de coöperatie een nieuwe missie en visie opgesteld om de strategie helder te krijgen.

Met de missie ‘Samen vormgeven aan een duurzame toekomst in verse groenten en fruit door vakmanschap en hoogwaardige dienstverlening’ wil Coöperatie Hoogstraten meer zijn dan een pure afzetorganisatie. “Deze korte zin heeft erg veel inhoud”, legt voorzitter Dirk Van den Plas uit, die samen met het bestuur veel tijd heeft gestoken in de toekomstplannen van Coöperatie Hoogstraten.

Samen staat centraal in onze missie

“De missie begint met het woord samen. Daar vallen niet enkel de stakeholders en de producenten onder, maar ook de afnemers en onze medewerkers”, vertelt Hans Vanderhallen. “Hetzelfde geldt voor duurzaamheid. Als we spreken over duurzaam, spreken we niet alleen over energie en productiemethodes, maar ook over bedrijfsvoering. Onder vakmanschap en dienstverlening verstaan we het uitbouwen van een kennis -en expertisecentrum om goede mensen aan te trekken en deze de mogelijkheid te geven om kennis en expertise op te bouwen ten dienste van onze producenten en kopers.”

“Met andere woorden, we willen van een traditionele logistieke afzetcoöperatie evolueren naar een open kenniscentrum”, klink het bij Dirk en Hans. “Een voorbeeld is het digitaliseringsproject, waar we samen met Reo-veiling en BelOrta, onder de koepel van LAVA, aan werken. In een eerste fase bouwen we aan een digitale assistent waarmee onze producenten data kunnen registreren en deze vervolgens kunnen aanwenden voor de optimalisering van hun bedrijfsvoering en kunnen delen met hun coöperatie, collega-producenten en andere actoren in de keten. In volgende stappen willen we ook de interactie met onze kopers en onze interne bedrijfsprocessen via dit platform op een hoger digitaal niveau brengen en futureproof maken.”

“We merken dat onze telers op een hoger niveau willen schakelen en daar kunnen wij als coöperatie een grote rol in spelen. De producent van de toekomst gaat zich ongetwijfeld nog meer bezighouden met data, dan vandaag de dag. Als we spreken over hoogwaardige dienstverlening vanuit de coöperatie, dan is dat een tool die wij willen aanbieden aan onze coöperanten”, geeft Hans mee.

Specialisatie en innovatie

“Door ons beperkt productassortiment kunnen we optimaal focussen, specialiseren en innoveren” zegt Hans overtuigend. "Verbreding van ons productassortiment zal dan ook in eerste instantie gebeuren met producten die aanvullend zijn aan ons huidig pakket. Bijvoorbeeld, de uitbreiding in zachtfruit creëert marketingmogelijkheden in combinatie met onze aardbeien. Wat tomaten betreft, hebben we alle geuren, kleuren en smaken in ons gamma. Onze taak is het om eenheid te brengen in de diversiteit van de producten en onze telers. Alles heeft zijn eigen noden en verwachtingen en als coöperatie moeten we zorgen dat er plaats is voor iedere producent en ieder product en dat de producenten en producten elkaar versterken.”

Hoogstraten kent een groei van producenten

Coöperatie Hoogstraten werkt al meer dan 20 jaar samen met de Nederlandse coöperatie CLTV Zundert en sinds vorig jaar hebben alle telers gezamenlijk de overstap gemaakt naar Coöperatie Hoogstraten. Vandaag komt ongeveer 20 procent van alle coöperanten uit Nederland. “Het was voor mij een logische stap om over te stappen naar Hoogstraten”, legt aardbeienteler Mark van Aert uit. “De producten werden al jaren door Hoogstraten vermarkt en CLTV Zundert was enkel nog een servicelocatie. Ik kende de manier van werken, manier van omgang en die kwaliteitseisen die aan de producten gesteld worden en daar ben ik altijd erg tevreden over geweest. Die hoge kwaliteitseisen maakt de positie van Hoogstraten in de markt erg sterk. Nu er veel schaalvergroting in de markt ontstaat is het belangrijk om een sterke partijen in de markt te hebben. We gaan steeds meer rechtstreekse contacten krijgen met de retailer, maar ik pleit ervoor dat we dat via de coöperaties doen. Samen sta je sterker”, besluit Mark.  

Bekijk alle blogberichten
Al geabonneerd? Blijf op de hoogte!
Dankjewel! We hebben je inschrijving goed ontvangen!
Oeps, er ging iets verkeert. Laadt de pagina opnieuw!
Wij maken gebruik van cookies.
We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.