Onze aardbeien

Hoogstraten Strawberries

Hoogstraten Aardbeien

Overal in Vlaanderen, België en zelfs ver in het buitenland staat Hoogstraten bekend om haar aardbeien. Eraan denken is vaak al genoeg om te beginnen watertanden. Volledig terecht ook, want onze volle gerijpte aardbeien geven je de perfecte balans tussen zuur en zoet. 

Ons verhaal begon in 1933 met onze aardbeien en het is nog altijd ons absoluut topproduct. Enkele gepassioneerde mensen uit de streek konden hun passie voor aardbeien door de Coöperatie laten uitgroeien tot het tot het kwaliteitsmerk dat jaarlijks meer dan 30 miljoen kilogram aardbeien tot jullie brengt.

Het is het werk van meer dan 180 familiebedrijven die al hun kennis en energie in onze aardbeien stoppen. Door voorzichtig te plukken, juist te selecteren en perfect te presenteren, hebben zij de wereldwijde bekendheid van de aardbeien mee mogelijk gemaakt. 

Voorzichtig en mét minutieuze techniek

Om onze topkwaliteit altijd te garanderen, plukken we onze aardbeien enkel als ze rondom rood zijn. Onze telers gebruiken een minutieuze techniek die ervoor zorgt dat we de aardbeien zeker niet beschadigen. Om drukplekken of schade aan de aardbei te vermijden, trekken we de aardbeien niet van hun steeltjes, maar draaien we ze ervan af. Dat zorgt er natuurlijk voor dat aardbeien kweken veel werk vraagt, maar gelukkig hebben we allemaal telers die onze aardbeien met liefde behandelen.

Aardbeien Hoogstraten

Aardbeien van zomer tot winter

Aardbeien zijn 365 dagen per jaar beschikbaar. De teelttypes wisselen elkaar af: belichte winterteelt, verwarmde serres, plastic tunnels, open lucht,... Maar smaak en kwaliteit blijven constant hoog.

De kleur- en smaaknuances van onze aardbeien verschillen van ras tot ras. Maar altijd zijn ze glanzend rood, gaaf en sappig. De hoofdvariëteit is nog steeds Elsanta. Elsanta domineert het aanbod in sterke mate, maar is niet het enige ras dat we aanbieden. Ook andere rassen profileren zich steeds meer als volwaardige variëteiten waaronder Sonata, Sonsation, Limalexia en in beperkte mate doordrager Murano.

 • Elsanta: Rood en smakelijk. Het hoofdras onder de Hoogstraten aardbeien.
 • Sonata: Frisrood, rond en zoet. Perfect onder belichting in de winter en een topper in het voorjaar.
 • Sonsation: Zoet met intensieve glans. Lijkt op Sonata, maar de vruchten zijn iets roder.
 • Limalexia: Vruchten met aangename textuur en een goede smaak. Lijkt op Elsanta, maar is beter gevormd en de vruchten worden minder snel fijn.
 • Murano: Doordragers met een typisch conische en
  regelmatige vorm en een opvallende mooie rode kleur. Ze zijn stevig, groot en uniform in grootte.

Voor onderzoek en ontwikkeling werken we nauw samen met Proefcentrum Hoogstraten, dat wetenschappelijk en praktijkgericht onderzoek voert naar aardbei, tomaat en paprika. Bovendien voorziet het advies en opleidingen voor telers. Zo worden er jaarlijks nieuwe aardbeienrassen uitgeprobeerd op de teeltbedrijven onder de begeleiding van het proefcentrum.

Website Hoogstraten veiling

Aardbeien van zomer tot winter

Van zomer tot winter: de Hoogstraten Aardbeien zijn 365 dagen per jaar beschikbaar. Dit komt doordat verschillende teelttypes elkaar afwisselen volgens het seizoen: belichte winterteelt, verwarmde serres, plastic tunnels, open lucht,… Welke teeltmethode ook: smaak en kwaliteit blijven constant hoog. Hierdoor kan je het hele jaar door genieten van sappige en smaakvolle aardbeien.

Een bijkomende reden waarom de aardbeien van zomer tot winter in de winkel liggen te lonken, is omdat er verschillende aardbeienrassen geteeld worden. De hoofdvariëteit is Elsanta. Andere rassen zijn bijvoorbeeld: Sonata, Sonsation, Aurora Karima, Lady Emma en Murano. De kleur- en smaaknuances van de aardbeien verschillen van ras tot ras. Maar altijd zijn ze glanzend rood, gaaf, sappig en doet het uitzicht alleen al je watertanden! In samenwerking met het Proefcentrum Hoogstraten wordt geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling, zodat Coöperatie Hoogstraten het beste ras kan bepalen voor elk seizoen. De telers kunnen er terecht voor advies en opleidingen over rassen en teeltmethoden, zodat ze het hele jaar door topkwaliteit kunnen garanderen.

Op het vlak van kwaliteit worden er vier categorieën onderscheiden op basis van uitwendige kenmerken. Van Golden Dubbel Extra (EE) tot Extra (E) en Extra Direct (ED). Het zijn de ervaren keurmeesters van de coöperatie die de kwaliteit vaststellen. Retailers, exporteurs en consumenten mogen op hun twee oren slapen: alle aardbeien van Coöperatie Hoogstraten zijn van topkwaliteit.

Coöperatie Hoogstraten - Vector logo Hoogstraten

Coöperatie Hoogstraten - Vector logo Hoogstraten

Coöperatie Hoogstraten - Vector logo Hoogstraten

Coöperatie Hoogstraten - Vector logo Hoogstraten

Website veiling Hoogstraten

Aardbeien categorieën

Hoogstraten aardbeien van extra kwaliteit worden ingedeeld volgens 4 categorieën: GOLD, Dubbel Extra (EE), Extra (E) en Extra Direct (ED). Deze indeling gebeurt op basis van de uitwendige kenmerken van de aardbeien. Overzicht van de categorieën:

GOLD

 • Speciale verpakking (GOLD-doos) met inlegkaartje
 • Wordt aangeboden in sorteringen 4A tot A

EE

 • Standaardverpakking met EE-sticker
 • Alle sorteringen mogelijk

E

 • Hoofdkwaliteit van Hoogstraten aardbeien en de basis van het dagelijkse aanbod
 • Staat voor goede aardbeien: goed gevormd, aantrekkelijk gepresenteerd, mooi gekleurd

ED

 • Uitwendige kwaliteit vergelijkbaar met Extra
 • Iets minder qua stevigheid. Daardoor minder geschikt voor verre exportbestemmingen
 • Wel extra zoet (brixgehalte groter dan 8 - laatste oogst)

"Wij gebruiken een specifieke techniek voor het plukken van onze aardbeien."

Coöperatie Hoogstraten - Vector logo Hoogstraten

Hoogstraten aardbeienteler
Jef Ryvers

Aardbeien in uniforme kwaliteitsblokken

Hoogstraten aardbeien worden gekeurd en ingedeeld in uniforme kwaliteitsblokken. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen stellingteelt, openluchtteelt en doordragers. Elk herkenbaar aan een eigen doos (Tabletop, Openfield, Everbearer). Na koeling worden de aardbeien via simultane klokverkoop aangeboden, samen met gelijkaardige producten van andere Vlaamse coöperaties.

Wist je dat...

Gesneden aardbeien sneller hun zoete smaak kwijtraken? Laat dus zeker het steeltje aan de aardbei wanneer je ze wast om op te eten. Als je het kroontje verwijdert vóór het wassen, zal de aardbei water opnemen zoals een spons, en verliest je aardbei haar schitterende smaak. Zonde toch?

Waar komen je aardbeien vandaan?

Vraag je je af waar je aardbeien juist vandaan komen? Je kan het heel eenvoudig ontdekken! Op elk van onze aardbeibakjes vind je namelijk een unieke QR-code of uniek traceringsnummer. De QR- code kan je heel vlot scannen met de camera van je smartphone. Heb je geen smartphone? Geef dan online de traceringscode in. Zo ontdek je meteen waar jouw aardbeien vandaan komen wanneer ze - na een tussenstop bij de veiling - bij jou thuis belanden.

Zin in een aardbeienrecept? Ontdek ze hier!

Wist je dat...

Gesneden aardbeien sneller hun zoete smaak kwijtraken? Laat dus zeker het steeltje aan de aardbei wanneer je ze wast om op te eten. Als je het kroontje verwijdert vóór het wassen, zal de aardbei water opnemen zoals een spons, en verliest je aardbei haar schitterende smaak. Zonde toch?

Website veiling Hoogstraten

Aardbeien; ook in de wintermaanden

Smakelijke Hoogstraten aardbeien zijn het hele jaar rond verkrijgbaar. Ook in de koude wintermaanden. Dit is mede mogelijk doordat onze telers hun aardbeiplanten bij Coöperatie Hoogstraten in bewaring kunnen geven. Daar brengen de planten hun verlengde winterrust door zodat we de teelt kunnen spreiden. Daarnaast zijn een vernieuwende teelttechniek onder belichting, de doorgedreven kennis en het ongebreideld enthousiasme de ingrediënten voor dit uniek product.

Website veiling Hoogstraten

Opstaan om 5 uur 's morgens? Geen probleem!

Om ervoor te zorgen dat jij het hele jaar door van zoete en gezonde aardbeien kan genieten, doen we beroep op maar liefst 180 gepassioneerde telers. Onze "zoete familie" staat op voor dag en dauw om alle aardbeiplanten met veel geduld en precisie te verzorgen. Onze telers in België en Nederland werken voor een gemeenschappelijk doel: voor jullie gezonde aardbeien kweken, die bijzonder lekker zijn en daarenboven gekweekt zijn met respect voor onze natuur. 

Wij maken gebruik van cookies.
We maken gebruik van cookies om gegevens m.b.t. de prestaties en het gebruik van deze website te verzamelen & analyseren, om sociale netwerkfunctionaliteiten aan te bieden en onze content & advertenties te verbeteren en personaliseren. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.